Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Δικαστικός πέλεκυς σε όσους "πελεκάνε" τα δάση


Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013
Δικαστικός πέλεκυς σε όσους "πελεκάνε" τα δάση




Λεζ:
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πάρτι λαθροϋλοτομίας είναι ότι σε μία δασική υπηρεσία της Κεντρικής Μακεδονίας πέρσι έγιναν 300 μηνύσεις, κατασχέθηκαν 200 τόνοι ξυλείας και 5 φορτηγά μεγάλου τύπου.



Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΒΟΡΥΛΛΑ

Δικαστικό πέλεκυ για όσους «βάζουν» τσεκούρια και αλυσοπρίονα στα δάση προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος η οποία έρχεται να «διορθώσει» τον νόμο 4055 του 2012, με τον οποίο η λαθροϋλοτομία μετατράπηκε από πλημμέλημα σε πταίσμα. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η παράνομη υλοτομία δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από τις ισχύουσες ρυθμίσεις ενώ έχει λάβει και μεγάλες διαστάσεις που απειλούν τον δασικό πλούτο, την κρατική «τσέπη» και την υγεία των πολιτών από την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αυτό που δεν απαντάται, βέβαια, από την τροπολογία-προσθήκη σε άσχετο σχέδιο νόμουείναι το με ποιον τρόπο θα εντοπιστούν αυτοί που αποψιλώνουν συστηματικά τα δάση όταν η σφιχτή δημοσιονομική προσαρμογή έχει επιβάλει άδεια… ρεζερβουάρ! Με τη βενζίνη και τα χιλιόμετρα των κρατικών αυτοκινήτων να μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Μνημονίου, φέτος οι δαπάνες κίνησης είναι μειωμένες κατά 30% σε σχέση με το 2010. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν μέρες του μήνα που τα αυτοκίνητα των δασαρχείων μένουν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης καυσίμων. «Η αυστηροποίηση των ποινών θα βάλει ένα φρένο στους μικροϋλοτόμους. Δεν αρκεί όμως να είναι αυστηρή μόνο η ποινή. Πρέπει να δούμε ποιος θα είναι αυτός που θα τους πιάσει. Γι’ αυτό και ορισμένες υπηρεσίες πρέπει να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς στη χρήση των κρατικών αυτοκινήτων» δηλώνει ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Οπως εξηγεί στις «6μέρες» ο Κώστας Κατσούδας, οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν τα δύο πρώτα Μνημόνια, το ετήσιο όριο για τα εκτός έδρας είναι 60 μέρες. «Δηλαδή, στον κάθε υπάλληλο αντιστοιχούν 30 περιπολίες νυχτερινές και μεταμεσονύχτιες τον χρόνο. Χωρίς να υπολογίσουμε τα 1.110 δασοφυλάκια, την αιχμή του δόρατος, που πρέπει να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο. Σε αυτά το προσωπικό είναι οριακά επαρκές. Αρα εκ των πραγμάτων οι περιπολίες είναι “δειγματοληπτικές”» εξηγεί ο κ. Κατσούδας.

Οσοι όμως τελικά πιαστούν να μεταφέρουν παράνομα υλοτομημένη ξυλεία ή δασικά προϊόντα ζημίας μικρότερης των 200 ευρώ, με την προωθούμενη ρύθμιση θα τιμωρούνται σε βαθμό πταίσματος. Στη συγκεκριμένη τροπολογία το «ταβάνι» της ζημίας ώστε να θεωρηθεί η πράξη πλημμέλημα κατεβαίνει από τα 600 που ίσχυε στα 200 ευρώ. Με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για τη φθορά ξένης περιουσίας προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών ή τουλάχιστον έξι μηνών αν το δάσος είναι δημόσιο. Αν πάλι η ζημία στο δάσος υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ, τότε υπάρχει αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος που συνεπάγεται κάθειρξη δέκα ετών. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το δασαρχείο για την παράνομη ξυλεία φτάνουν στο πενταπλάσιο της αξίας που προβλέπεται από τον πίνακα διατίμησης δασικών προϊόντων.

Εκτός από την παράνομη ξυλεία, η τροπολογία προβλέπει την κατάσχεση και τη δήμευση των εργαλείων και του οχήματος που χρησιμοποιήθηκαν. Επίσης προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος οδήγησης το οποίο επιστρέφεται έπειτα από ένα τρίμηνο και μετά από την πληρωμή σχετικού προστίμου. Μόνο το 2012, σε όλη την Ελλάδα υποβλήθηκαν 3.105 μηνύσεις, κατασχέθηκαν 14.000 τόνοι καυσόξυλα και 425 οχήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πάρτι λαθροϋλοτομίας είναι ότι σε μία δασική υπηρεσία της Κεντρικής Μακεδονίας πέρσι έγιναν 300 μηνύσεις, κατασχέθηκαν 200 τόνοι ξυλείας και 5 φορτηγά μεγάλου τύπου.

Ημ.δημοσίευσης: Δευτέρα 18-2-13