Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Με άδεια ρεζερβουάρ κατά λαθροϋλοτόμων








Έντυπη Έκδοση 

Με άδεια ρεζερβουάρ κατά λαθροϋλοτόμων

Με το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας για τις καταγγελίες να είναι εκτός λειτουργίας, με άδεια τα ρεζερβουάρ στα ούτως ή άλλως λιγοστά υπηρεσιακά οχήματα των δασαρχείων και με ανεπαρκή αριθμό δασοφυλάκων, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ευελπιστεί από τις αρχές του 2013 να αναχαιτίσει τις επιδρομές λαθροϋλοτόμων στα δάση με... ευχολόγια!
Ανήμπορα  τα δασαρχεία, ευχολόγια από  το υπουργείοΑνήμπορα τα δασαρχεία, ευχολόγια από το υπουργείοΣύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων, Γιώργο Παπαδιά, «τα περισσότερα από τα περίπου 400 τζιπ που διαθέτουν τα 102 δασαρχεία σε όλη τη χώρα βρίσκονται από τις 10 Δεκεμβρίου χωρίς καύσιμα. Λόγω Μνημονίου έχει μπει όριο στην ποσότητα κατανάλωσης αλλά και στα χιλιόμετρα που θα δικαιούται να διανύσει το κάθε όχημα, τα οποία είναι μειωμένα κατά 30% σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από το 2010». Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο της υπηρεσίας, 1.400 κυβικών, δικαιούται να καταναλώνει πλέον μέχρι 90 λίτρα καυσίμου μηνιαίως.
Με δικά τους Ι.Χ.!
Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου τα περισσότερα αυτοκίνητα της υπηρεσίας θα παραμείνουν παροπλισμένα. Ετσι οι δασοφύλακες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν πολλές φορές τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα στις περιπολίες!
Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι 1.700 δασοφύλακες είναι αναγκασμένοι να χρεώνουν και τα προσωπικά τους κινητά τηλέφωνα προκειμένου να κάνουν τις επαφές τους εν ώρα περιπολίας, καθώς τα υπηρεσιακά οχήματα δεν διαθέτουν καν ασύρματο!
Μέχρι πριν από ένα χρόνο τα δασαρχεία λειτουργούσαν πρωινές ώρες, ενώ για τις απογευματινές ώρες οι δασοφύλακες πληρώνονταν υπερωρίες.
Πρόσφατα όμως το καθεστώς άλλαξε, καθώς έχουν υποχρεωθεί να εργάζονται απογεύματα και βράδια με 50 έως 60 ευρώ το μήνα επιπλέον, εφόσον έχουν και διανυκτερεύσεις στο δασαρχείο.
Βέβαια «από 1/1/2013 οι δασοφύλακες εργάζονται παρατύπως τα απογεύματα, τα βράδια και τις αργίες, καθώς δεν έχει γίνει η σχετική ρύθμιση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ετσι, σε περίπτωση ατυχήματος δασοφύλακα τις ώρες και τις μέρες αυτές, βρίσκεται απολογούμενος ο δασάρχης, σύμφωνα με τον Νίκο Μπόκαρη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων.
13.000 παράνομοι τόνοι
Για τους λόγους αυτούς, οι δασολόγοι εγκατέλειψαν εδώ και μέρες το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας καθώς δεν υπάρχει κάλυψη των υπερωριών τους.
Ετσι, όταν κάποιος καλεί το νούμερο 1591 για να καταγγείλει λαθροϋλοτόμευση, διαπιστώνει ότι δεν απαντά κανείς!
Μετά τον απολογισμό του 2012, όπου 13.000 τόνοι ξύλων κατασχέθηκαν ως προϊόντα λαθροϋλοτομίας (οι 6.000 τόνοι ήταν στην Ηπειρο και στη Δ. Μακεδονία), ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, εξέδωσε στις 21/12/2012 κατεπείγουσα εγκύκλιο στην οποία αναφέρει ότι θα εξαιρεθούν οι δασικοί υπάλληλοι από τον περιορισμό των υπερωριών.
Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση του κοινού για τη λειτουργία του τετραψήφιου αριθμού καταγγελιών (1591), ώστε να αναφέρονται περιστατικά ενδεχόμενης λαθροϋλοτόμευσης.
Ενα μήνα μετά τις εξαγγελίες τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύθηκαν, αλλά σε αυτά προστέθηκαν και καινούργια, μια και η χειμερινή περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη και οι λαθροϋλοτόμοι έχουν τα πριόνια ανά χείρας.